Ο Πύργος


Το Μαυρομιχάλαι στέκεται αγέρωχο στο κέντρο του Λιμενίου προσφέροντας στους επισκέπτες του ένα συνδυασμό σύγχρονης πολυτέλειας και παραδοσιακής μανιάτικης αισθητικής. Το ιστορικό Λιμένι είναι ένας γραφικός παραλιακός οικισμός που βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης.

Ιστορία

Ο ιστορικός Πύργος πιθανολογείται ότι θεμελιώθηκε το έτος 1762 από τον Πιέρο Μαυρομιχάλη (πατέρα του Πετρόμπεη) και αποτέλεσε την πρώτη κατοικία του Πέτρου Μαυρομιχάλη, ηγεμόνα της Μάνης και πρωτεργάτη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Το πέτρινο πυργόσπιτο αναφέρεται επίσης ιστορικά ως «Συσσίτιο», διότι ο Πετρόμπεης, σε συνέχεια και της ανέγερσης του «Παλατιού», το διέθετε στους οπλαρχηγούς του ως τόπο διαμονής και σίτισης. Στο κτίριο διέμεναν οι απόγονοι του Πετρόμπεη μέχρι και τα μέσα του περασμένου αιώνα οπότε και εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα την ερήμωσή του και την τελική του κατάρρευση. Το Υπουργείο Πολιτισμού με νόμο ανακήρυξε το πυργόσπιτο ως διατηρητέο κτίριο μοναδικής ιστορικής κληρονομιάς.

Αποκατάσταση

Το έτος 2001 το ερειπωμένο κτίσμα, πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημήτρη Α. Παρπαΐρη. Την αναστύλωση του κτίσματος ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Παρπαΐρης & Συνεργάτες (www.parpairis.gr). Η αποκατάσταση ξεκίνησε το 2005 και πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στην ιστορικότητα και αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες – καθηγητές Δρ. Απόστολος Δ. Παρπαΐρης και Δρ. Αικατερίνη Α. Παρπαΐρη με μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε αναστυλώσεις σύνθετων διατηρητέων κτισμάτων, κατάφεραν με υπομονή και προσήλωση, χωρίς αρχιτεκτονικούς ακροβατισμούς, να επαναφέρουν τον πυργόσπιτο στην αρχική του μορφή. Την εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου επιμελήθηκε  η κα. Αρετή Παρπαΐρη. Η συνολική αναστύλωση του πυργόσπυτου ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007 προς τιμήν της ηρωικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

Δείτε επίσης